Кошик
Немає відгуків, додати
+380 (95) 424-15-05
+380 (95) 424-15-05
тепловые завесы, увлажнители и осушители воздуха
Кошик

Туманне охолодження в птахівництві

Туманне охолодження в птахівництві

Літня спека — велика проблема для птахоферм. В умовах сильного теплового стресу, у домашньої птиці знижуються показники зростання, зменшується споживання корму, погіршується травлення, знижується несучість та виводимість курчат, погіршується якість шкаралупи, зменшується розмір яєць і їх якість. До того ж, тепловий стрес може стати причиною підвищеної смертності птиці.

Впоратися з літньою спекою — ключове завдання для птахоферм. Всі види птахів, незалежно від віку, піддаються негативному впливу теплового стресу, але вікові птиці піддаються більшому ризику. З віком збільшується розмір птиці та кількість оперення. З-за цього птаха стає важче виводити тепло з організму. Найбільш явним проявом того, що птах відчуває тепловий стрес, є прискорене дихання. Птах не має потових залоз, тому для охолодження тіла їм доводиться виводити тепло з організму за допомогою глотки і дихальної системи. Почастішання дихання призводить до підвищеного споживання енергії, що, в свою чергу, призводить до істотного підвищення температури тіла птиці. У гіршому разі, якщо птах продовжує зазнавати теплового стресу, температура тіла продовжує зростати, підвищуючи відсоток смертності. На щастя, є ряд заходів, здатних допомогти птиці впоратися з тепловим стресом. Зниження смертності птиці від перегріву на 99%

Вплив теплового стресу на птицю

Птах може регулювати температуру тіла, виводячи тепло з організму наступними способами:
  • Через шкіру і оперення
  • З допомогою прискореного дихання
Але здатність до терморегуляції погіршується, якщо птахи знаходяться близько один одному. Такі умови знижують їх здатність до виведення тепла з організму за допомогою випромінювання, конвекції і теплопровідності. До того ж, здатність виводити тепло з допомогою випаровування зменшується при високій вологості. У таких умовах температура тіла птиці зростає і вона страждає від теплового стресу, зневоднення і виснаження. Це ставить під загрозу їх стан і може призвести до погіршення якості м'яса з наступних причин:
  • Зміна кислотно-лужного балансу
  • Порушення водного балансу
  • Втома і виснаження енергетичних запасів, включаючи зниження рівня глікогену в печінці і м'язах
У гіршому випадку, при підвищенні температури тіла на 4 °С і більше, птах помре. Для зниження впливу теплового стресу птицю слід помістити в добре вентильоване приміщення. Крім цього, використання системи туманоутворення у вентильованому приміщенні сприятиме самостійної терморегуляції птиці.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner